Blogi - Hiljaisuuden heijastus

Harkinnan tuho

Tässä istun varmaan jo kolmatta viikkoa. Pöydän ääressä hiljaisuudessa, pelkkä Netflix silmieni edessä pyörien. Mietin tavoitteitani, mietin unelmiani harkiten seuraavaa siirtoani. Kaikki mitä teen on harkittua. Kaikki sanani, hymyni, ilmeeni. Moneen kertaan aivoissa prosessoitua. Mikään ei ole riskiveto, ei edes viesti ystävälle. Kaikki täytyy olla turvallista ja järkevää.

Kropan jumittuessa paikoilleen, mieli on ainoa joka enää liikkuu. Se piirtää suuria suunnitelmia odottaen niiden toteutuvan, odottaen sinun toteuttavan ne. Jonkin ajan kuluttua mielesikin jumittuu. Unelmat alkavat tuntua epätodellisilta, liian vaikeilta saavuttaa. Pian sielussasikin palava liekki alkaa vipattamaan tukehtuessaan. Se sammuu sitä ruokkivan hapen puuttuessa. Jäljelle jää vain pimeys.

Olen puhunut tulevaisuudesta ja kuinka sen saavutan. Olen ollut itsevarmana onnen veneessä, mutta meri ympärillä on niin suuri. Se on suuri ja pelottava. Tiedän ettei veneeni pysty viemään minua rantaan asti, sillä se on liian iso ja ranta karikkoinen. Minun täytyisi hypätä ja uida henkeni edestä rantaa kohti. Siellä nimittäin odottaa elämä, jollaista en koskaan voisi veneeni hytissä kokea. Rannalla odottaa vapaus. Riskin suuruus kuitenkin pelottaa. Se on niin suuri, että sitä pitäisi harkita ja suunnitella. Voisin harkita sitä loputtomiin. Samaan aikaan kuulen kellon tikittävän takaraivossani. Se hälyttää hiljalleen alkavasta harkinnan tuhosta.

Harkinta on tervettä, mutta valloilleen päästettynä se kaataa rohkeuden. Ja rohkeutta tarvitaan, kun tahtoo uida elämän syvissä merissä. Rohkeutta tarvitaan, kun tahtoo päästä rajattomampaan rantaan, pois ahtaan hytin hyytävästä tunnelmasta. Täytyy katkaista pelastusköysi jossa roikut. Täytyy katkaista harkinnan köysi ja hypätä.

Voit elää elämäsi kurkistellen veneen puisen rungon raoista pilkottavaa maailmaa. Näet pilkahduksia toisella puolella odottavasta todellisuudesta, muttet koskaan pääse kokemaan sitä jokaisella viidellä aistillasi. Sinulla on tunne, että sinun täytyisi yrittää. Ehkäpä mystinen kuudes aistisi yrittää kertoa elämäsi mahdollisuuksista. Harkintasi kuitenkin tappaa kuudennen aistin. ”Mitä kaikkea pahaa voisikaan sattua?” ”Onko yrittämisessä oikeasti edes järkeä?”. Vaistosi litistyy mietinnän massojen alle.

Voit kuolla katsellessasi veneen puisia seiniä. Tuntien jaloissasi aina saman kovan kylmän lattian. Syöden samaa purkki-papua kuin viimeiset kaksikymmentä vuotta. Hengittäen samaa hieman kosteaa, mutta tutulta tuoksuvaa ilmaa. Kyllä, olet turvassa. Taattu keskimääräinen 80:nen vuoden elinaika. Onko se 80-vuotta kuitenkaan elämää jos et tunne eläväsi. Et tunne adrenaliinin koukuttavaa huumaa, onnistumisen pirskauksia tai päätöksen teon tuomaa itsevarmuutta. Et tunne pelkoa, surua, jännitystä. Et vihaa, etkä sen suuremmin iloakaan. Ainoastaan tyhjyyttä. Tasapaksua töpsyttelyä.

Tunteet eivät synny nimittäin tyhjästä. Tunteet ovat reaktiota. Miten voit siis tuntea, jos sinulla ei ole mitään mihin reagoida? 

Tämä olkoon minun hyppyni. Tai ainakin kosketus, joka rikkoo veden niin kiinteänä kuultavan pinnan. Sivu jonka ei koskaan pitänyt nähdä päivänvaloa. Jonka loin hetken huumassa kunnes harkintani heräsi hetken horrostettuaan. Harkittuani päätin, ettei tässä ole mitään järkeä, niin kuin ei missään mitä olin niin onnessani suunnitellut ja laittanut alulle. Harkitsin niin kauan, että aloin tuntemaan uudestaan sen ahdistuneen teinin pimeyden.

Miksi juuri nyt? Miksi juuri nyt hipaista rohkeuden pintaa? Koska toinen vaihtoehto olisi ollut vajota vielä syvemmälle kurjuuden ja itsesäälin maailmaan. Kaadettuani itselleni lasin viskiä, kello 13.21 maanantaina, tiesin sen olevan päätöksen hetki. Juodako tuo turruttava lasi tyhjäksi, juodako koko pullo? Vai laittaako lasi alas ja viedä loppuun edes yksi aloittamani asia. Lasissa ollut viski kaatui kurkun sijasta altaan ammottavaan kitaan ja vaikka oloni on edelleen tyhjä, tiedän tämän olevan ensiaskel harkinnan tuhon välttämiseksi.

-MM

MM - Mette Milence

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *